Jeg vil starte med en kort præsentation af mig selv. Jeg hedder Michael Ryberg Jensen og er uddannet VVS & Energispecialist. Jeg er certificeret fjernvarme montør, har A gas certifikat og adskillige varmepumpe kurser i bagagen. Derudover elsker jeg teknik, gadgets og alt hvad der bevæger sig i den sfære, så det er fantastisk at kunne få lov til at blande min faglighed, med lidt teknisk nørderi. Til sidst vil jeg sige 1000 tak til dig for at kigge med – jeg håber du bliver klogere, og at du måske selv får blod på tanden til at kaste dig ud i at forny en del af hjemmet, som tit bliver lidt overset.

Danfoss Eco™ med Bluetooth er sidste nye skud på stammen, og kom på markedet medio 2017. Den bringer et nyt design med sig, samt nye features som f.eks

 • Styring via app til både android og iphone
 • Software opdatering via bluetooth overførsel
 • Nem opsætning af ugeprogram – og kopiering af program til de øvrige termostater
 • LED lys ved kommunikation med termostaten
 • 180 graders rotation på display
 • Skarpt og moderne design

Funktionerne som vi kender fra dens forgænger er stadig at finde i den nye termostat:

 • Op til 23% besparelse på energiforbruget
 • Ventilmotionering
 • Åbent vinduefunktion
 • Individuelle uge planer
 • Batterilevetid i op til 2 år
 • Min/max temperaturbegrænsning
 • Flere adapterløsninger til mange ventiltyper

Det første man skal kigge på hvis man ønsker at montere de nye termostater er, at undersøge hvilke radiatorventiler der er monteret på ens radiatorer, så man er sikker på at få den rigtige adaptere med når man bestiller. Termostaten kan købes i 2 forskellige udgaver. En der passer til snapkobling eller montering med pinolskrue, hvor der medfølger batterier. Den anden medfølger der adaptere til en sokkeldiameter på RAVL 26 mm eller RAV 34 mm, dog UDEN batterier – så husk at købe batterier med til denne udgave.

Det er osse muligt at få adaptere til:

 • RTD
 • Caleffi
 • M28
 • M30
 • Giacomini

I forhold til selve radiator ventilen (altså ikke rum termostaten) vil jeg anbefale at man skifter ventilerne til en model med forindstilling, som f.eks Danfoss RA-N eller RA-U. Personligt foretrækker jeg RA-U modellen fremfor RA-N når vi snakker 1-families ejendomme, da man har mulighed for at regulere på væsentligt mindre vandmængder. Der er rigtig mange gode grunde til, at skifte sine ventiler, og har du spørgsmål er du velkommen til at henvende dig til mig – eller rådfør dig med din VVS & Energispecialist.

Nu til monteringen af termostaten, som går legende let – det er en opgave som jeg er sikker på du kan klare på egen hånd. Efter man har identificeret hvilken adapter type der skal anvendes går man videre til selve termostaten. Tryk på knappen på siden og træk yderkappen af, placer derefter batterier og sæt kappen på plads igen. Drej så termostaten på adapteren til du hører et klik. Tryk på knappen over displayet og hold den inde i 3 sekunder. Termostaten er nu monteret, og viser nu den aktuelle temperatur.

Det næste du gør er, at downloade Danfoss Eco appen til din telefon og gå til:

Indstillinger -> termostater -> tilføj Danfoss Eco™ og tilslut de ønskede termostater.

Efter tilslutning vil dine termostater ønske at foretage en firmware opdatering, som jeg desværre havde lidt bøvl med, men efter et par forsøg lykkedes det uden problemer. Bemærk osse, at du skal holde dig inden for relativ kort afstand til termostaterne, da rækkevidden er begrænset med bluetooth.

Lidt om funktionaliteten og brugervenligheden – du skal nu til at vende dig til at dreje med uret for at skrue op for temperaturen, og mod uret for at skrue ned (hvilket et eller andet sted giver rigtig god mening) men sådan var det ikke på de gamle modeller. Derudover skal du til at vende dig til, at den skriver temperaturen i grader celsius i displayet. Modsat de gamle termostater som gik fra 1 – 5. Det er en ændring der giver god mening for forbrugeren, og er med til forbedre brugervenligheden.

“Hvis jeg havde fået en 5’er for hver gang jeg har skulle forklare en kunde, at 3 svarer til 20 grader….”

Jeg gentager gerne mig selv igen og igen, hvis det hjælper min kunde – men jeg mener Danfoss har taget et skridt i den rigtige retning med denne termostat.

Danfoss Eco™ Bluetooth har nogen virkelig interessante funktioner, som kilder mig alle de rigtige steder, og jeg vil prøve at gå lidt i dybden med dem her:

Åbent vindue funktion:

Hvis termostaten registrerer et drastisk fald i temperaturen vil den automatisk lukke for varmen i op til 30 minutter, hvorefter den vender tilbage, til sine oprindelige indstillinger. Når funktionen har været aktiveret sættes den ud af drift i 45 minutter. Det er ikke banebrydene teknologi, men du behøver ikke bekymre dig om varmen mens man lufter ud.

Tilpasning til ventilen:

Det er her det rigtig begynder at blive spændende for at gadget og VVS nørd som mig. I løbet af den første nat i drift afbryder Danfoss Eco™ varmen og åbner for den igen for, at finde det helt præcise åbnings punkt for ventilen, altså der hvor vandet begynder at strømme gennem ventilen. Det gør det muligt at styre varmen henover radiatoren, så effektivt som muligt.

Adaptiv læring:

En virkelig cool feature der i løbet af den første uge hvor termostaten er monteret, lærer den hvornår det er nødvendigt at begynde og varme rummet op, for at nå den ønskede temperatur på det rette tidspunkt. Den intelligente styring vil henover året tilpasse opvarmingstiden så det passer til sommer/vinter

Automatisk ventilmotionering:

Som VVS mand kommer jeg tit ud til kunder, som har problemer med en eller flere radiatorer. Mange gange er det alene på grund af, at ventilen har stået stille henover hele sommeren, og ikke er blevet motioneret. Det gør denne termostat op med – hver torsdag ved 11.00 tiden sørger den for at motionere ventilen ved, at åbne ventilen helt, for derefter at vende tilbage til den normale indstilling. Dette er virkelig en lækker feature, der kan spare dig for mange ærgrelser og manglende varme.

Min konklusion

Jeg er virkelig positivt stemt, over for den nyeste udgave af Danfoss Eco™ termostaten.

 • Lækkert design
 • NEM installation
 • Lækre OG brugbare features

Jeg har også haft testet termostaterne på mine egne radiatorer, og de fungerer 100% som de skal. De features termostaten er udstyret med gør de ting de skal, og som Danfoss beskriver dem, og det er bestemt et produkt jeg vil anbefale – både her på min side, men også til mine kunder.

Jeg fandt dog et par enkelte fluer i suppen, som alene retter sig mod app/bluetooth delen. Jeg havde lidt problemer med at opdatere firmwaren på mine første termostater, men efter nogen gentagne forsøg lykkedes det. I forhold til bluetooth delen, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er begrænset rækkevidde (som der dog er på bluetooth produkter) men jeg oplevede kortere rækkevide, end på mine andre bluetooth enheder. Alt i alt er det små ting, og Danfoss Eco™ Bluetooth er en virkelig stærk spiller på markedet for intelligente stand-alone termostater.

Den vejledende pris ligger på DKK 355,- kr men er set på nettet til lige under 300,- kr

Ønsker du at få monteret Danfoss Eco™ Bluetooth i dit hjem vil jeg gøre dig opmærksom på, at vælger du at få din lokale VVS mand til at klare opgaven for dig, så er der 5 års garanti på produktet

 

Du er velkommen til at stille spørgsmål eller deltage i debatten herunder

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here